TRSTENIK
Home Industrija Poljoprivreda Ugostiteljstvo Trgovina Usluge Zdravstvo Obrazovanje Turizam Kultura Sport

Seoski turizam

Razvoj turizma u selima Srbije, kao organizovana aktivnost, započeo je pre nešto više od četvrt veka. Sami začeci razvoja turizma na selu vezani su za spontani pokret turista, koji su želeli da, makar na kratko, pobegnu iz gradske, ekološki narušene sredine, i određeno vreme provedu u prirodi. U početku su se ovim vidom turizma bavila samo pojedina domaćinstva. Vremenom, podstaknut od strane turističkih društava, turizam na selu je dobio masovniji karakter.
Na pomen reči godišnji odmor, najčešća asocijacija svakako je more ili planina. Neko će se setiti i nekog alternativnog načina da provede odmor, ali ne i boravaka na selu i upražnjavanje eko ili seoskog turizma. Mnogi ne znaju da se prirodna i kulturna bogatstva Srbije mogu ravnopravno nositi s Jadranskim morem ili planinama u Srbiji i regionu.
Seoski turizam bi trebalo da doprinese očuvanju seoske sredine i kulturne baštine, ali i da ekonomski motiviše lokalno stanovništvo da tu ostane, stvarajući uslove za konforan život. Ovakav vid turizma mogao bi i da značajno doprinese zaštiti prirode, ali i da omogući sredstva za razvoj i ulaganje u selo.
Najveća vrednost odmora u selima Srbije je nedirnuta priroda, čist vazduh, čista voda, čista hrana i gostoprimstvo naših seljaka. To je taj milje koji ce prijati milionima stanovnika gradova.
Pošto najveći broj turista dolazi iz grada, za njih je selo nešto posebno i drugačije. Samo je pitanje kako učiniti da selo postane podjednako interesatno kao more ili planina?
Svako ko želi da se bavi seoskim turizmom mora da ispoštuje Pravilnik o minimalnim tehnikim i sanitarno-higijenskim uslovima za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti i u seoskom turističkom domaćinstvu ( "Službeni glasnik RS", br. 41/2010 ), jer jedino tako može da bude konkurentan na tržištu.

Detaljnije informacije potražite na sajtu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja www.turizam.merr.gov.rs

Priroda
Priroda
Zemljani lonci
Glidzic Zoran

Etno kuća "Brezovica"

Nosilac seoskog turizma u selu Brezovica, kao i u opštini Trstenik je turističko-ugostiteljska kuća "Brezovica", čiji je vlasnik porodica Glidžić koja se od 1991.godine uspešno bavi seoskim turizmom. Turističko-ugostiteljska kuća "Brezovica" raspolaže sa 3 dvokrevetne i 1 trokrevetnom sobom sa parnim grejanjem, prijatnim restoranom sa baštom, a u letnjem periodu izuzetno je atraktivan bazen za kupanje poluolimpijskih razmera koji se puni izvorskom vodom i okružen je zelenilom koje upotpunjuje lepotu pejzaža.
Obzirom na bogato iskustvo u bavljenju seoskim turizmom porodica domaćina daće sve od sebe da se ovde osećate kao kod svoje kuće. Zbog veoma povoljnog geografskog položaja selo Brezovica i turističko-ugostiteljsku kuća sve više su interesantni organizovanim grupama turista kako domaćim tako i stranim koje ovde prave predah na svom putu obilaska manastira i drugih zanimljivosti Rasinskog i Raškog okruga. Dakle, za grupe turista turističko-ugostiteljska kuća "Brezovica" organizuje ručkove po veoma povoljnim cenama
WEB SAJT